Útulna pro scénáristu

Místo: Zahrádkářská kolonie v Praze Na Hliníku
Investor: Tomáš Bojar
Fáze: Ve vývoji
Rok: 2020

Přáním režiséra a scénáristy Tomáše Bojara bylo vybudovat minimální útulnu pro práci i relaxaci, která poskytne základní ochranu před sluncem a je příležitostně využitelná i v chladnějších ročních období. Záměrem bylo nijak nezasahovat do uspořádání zahrady, bohatě zarostlé vegetací. Prostá podélná hmota dřevostavby založené na zemních vrutech a pultovou střechou skrývá pouze stůl, malá kamna a postel. K jednoduchosti řešení přispívá i možnost využití sociálního zázemí v areálu zahrádkářské kolonie a přítomnost bývalého vojenského krytu na pozemku využívaného jako sklep a zahradní sklad. Domek je doplněn periferním motivem drobné pergoly z vlnitého plechu a barevnými perforovanými rámy kryjícími provětrávanou mezeru fasády. Neradi jsme rušili celkovou prostou poetiku obvyklými výrobky markíz s mechanickými rameny. Ochrana proti slunci a dešti je tak řešena pomocí klasické, lankově vypnuté plachty; Snadná instalace probíhá pomocí předpřipravených kotvících prvků v červeno žluté barevnosti - stejně jako retro zahradní nábytek, tradičně všudypřítomný v období, kdy naše generace vyrůstala. Celkový vzhled podstatně definuje i využití jednoduchých ready-made oken, v několika omezených možných rozměrech, která však poskytla výhodu otevírání na 180° do interiéru.
Dvě průsvitné výplně na kratších fasádách propouštějící do interiéru barevné světlo jsou chápany jako drobný odkaz na duchovní povahu tvůrčí práce.